loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
EKSPERTEN: Wolfgang Kampel fra NTNU har tatt doktorgraden på energi­bruken i norske svømmeanlegg. Her foran Tøyenbadet i Oslo. (Foto: Arne Kongsnes)

Enorme sparemuligheter i svømmehaller

Arne Kongsnes / 2016-11-14 09:08:33

Norges rundt 850 svømmeanlegg kan spare nærmere 140 millioner kroner på mer effektiv energibruk.

I doktoravhandlingen «Energibruk i norske svømmehaller» anslår doktorand og filosofidoktor Wolfgang Kampel (33) ved NTNUs senter for idrettsanlegg og teknologi at energibruken kan kuttes med 28 prosent, snaue 250 gigawattimer (GWh) årlig.

Veldig mye penger

Basert på en kraftpris og nettleie til tjenesteytende næringer på samlet 55,2 øre per kWh, utgjør det nesten 140 millioner kroner – før forbruksavgifter og moms.

– Det er veldig mye penger. Samtidig må jeg understreke at det er et teoretisk potensial fordi nødvendige tiltak ikke alltid vil være lønnsomme, sier Kampel.

Norge har omtrent 850 svømmeanlegg, nesten dobbelt så mange som Sverige. Anleggene er dyre i drift og krever mye energi.

Store forskjeller

Doktoravhandlingen er basert på et repre­sentativt utvalg på 43 norske svømmeanlegg. Forskjellene i energibruk er voldsomme: De beste ligger på i overkant av 10 kWh per besøkende. I andre enden av skalaen ligger anlegg som bruker åtte ganger mer. Så store sprik finnes ikke i andre bygningskategorier.

– Dette skyldes mange forskjellige løsninger og teknologier, sier Wolfgang Kampel.

Selv om temperaturen har steget betraktelig fra 1970-tallets skolebasseng med 23 grader til rundt 28–32 grader i dag, er det ikke vanntemperaturen i seg selv som avgjør energibruken.

Opplæring og rett teknologi

– Hva kjennetegner de mest energieffektive anleggene?

Den Østerrike-fødte Kampel som jobber og bor i NTNU-hovedstaden Trondheim trekker fram to hovedpunkter:

  • Et system og en teknologi for effektiv gjenvinning av energi fra luft og vann, først og fremst varmepumper.
  • Godt opplærte ansatte som er motivert for å spare.

 

Det siste punktet er åpenbart utfordrende: Det er forskjell på en kommunal vaktmester som drifter ett lite skolebasseng og store private badeanlegg med bølgeanlegg, boblebad og vannsklier og flere heltidsansatte til å drifte det hele.

Fra teori til virkelighet

Kulturdepartementet har vært oppdragsgiver for rapporten og NTNU samarbeider nå tett med både Norges Svømmeforbund og utbyggere for å bygge mer energieffektive svømmeanlegg i Norge.

– Vi er og har vært involvert direkte i flere prosjekter for å overføre våre konklusjoner til virkeligheten, sier Kampel, som er svært opptatt av å få spredt kompetansen på et såpass smalt felt som svømmehallutbygginger.

NTNU har blant annet vært med å planlegge Holmen svømmehall i Asker, som skal stå ferdig ved årsskiftet 2016/2017. Dette anlegget blir kanskje landets mest energieffektive gjennom en kombinasjon av varmepumpeteknologi og solceller. Prislappen er 275 millioner kroner.

LES MER: Wolfgang Kampels fagartikkel 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonsee