loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
INSPISERER: Når taket trenger en sjekk, kan en drone gjøre jobben mange ganger mer effektivt enn en inspektør.
INSPISERER: Når taket trenger en sjekk, kan en drone gjøre jobben mange ganger mer effektivt enn en inspektør.

Digitaliserer forvaltningen

Georg Mathisen / 2017-10-02 14:17:06

Sensorer som passer temperaturen – men også droner som sjekker taket og møbler som tilpasser seg automatisk til skiftende brukere. FM-konferansen 11. oktober blir heldigital.

Noen av de nye verktøyene har allerede kommet. Mange andre er på vei. Digitalisering av bygg- og eiendomsforvaltning blir tema på årets FM-konferanse.

Ikke bare nybygg

Nye sensorer og tingenes internett er klare også for de byggene som står der allerede:

– De store forvalterne får nye bygg med ny teknologi, og så tror de kanskje at det bare er de nye byggene de kan bruke den i. Men etter hvert finner de ut at det er lett å komplettere også de eksisterende byggene med sensorikk, sier Hans Kristian Grani.

KOMPLETTERING: Ny sensorikk kan enkelt tas i bruk også i gamle bygg, understreker Hans Kristian Grani, som skal snakke om digitalisering av fasilitetsstyring på FM-konferansen 11. oktober.KOMPLETTERING: Ny sensorikk kan enkelt tas i bruk også i gamle bygg, understreker Hans Kristian Grani, som skal snakke om digitalisering av fasilitetsstyring på FM-konferansen 11. oktober.

Areo-sjefen har varslet neste bølge av digitalisering i bygg- og eiendomsforvaltning. Han innleder hele FM-konferansen med å fortelle om denne digitaliseringen.

Kompletterer

– Det er nå en stor trend å komplettere de tingene du ikke har, sier han. Samtidig viser han til Digibygg-satsingen til Statsbygg som eksempel på det nye som skjer.

– De skal fange data fra bygget for å optimalisere bruken og for å optimalisere prosjekteringen av det neste bygget. Når Statsbygg gjør noe nytt, er de såpass store og innovative at bransjen gjerne følger etter, konstaterer Grani.

Dronehjelp

Det blir enklere å fange data på nye måter. For eksempel kan droner eller roboter inspisere tak eller skanne temperaturer. Skader i katastrofeområdene i USA er et eksempel: En takinspektør i et forsikringsselskap kunne gjøre fire inspeksjoner om dagen – med drone går det an å gjøre 30.

Hans Kristian Grani kommer til å fortelle om hvordan mye mer informasjon blir med fra byggeprosessen og over i driftsfasen:

– Vi jobber mye med BIM, som beskriver hvordan alle systemene skal yte og prestere og hvordan de skal spille sammen. Dermed kan du måle og verifisere at du får det bygget du har bestilt. Det blir lettere å sjekke om ytelse og målte verdier er det som er prosjektert, forklarer han.

– BIM-en kan være et integrasjonslag både mellom byggeprosess og drift og forvaltning og mellom de ulike teknologiene som etter hvert dukker opp i ulike deler av bygget. Når bygget overleveres, så sier du at det er levert i henhold til kontrakt, men det har ikke vært så veldig fokus på om det kan brukes av noen.

Tall til flere

Tradisjonelle SD-anlegg blir mer og mer intelligente, pluss at det kommer flere og flere sensortyper som gjør at du kan styre og overvåke mye mer automatisk. De dataene er interessante ikke bare for drifterne, men også for dem som skal gjøre arealene tilgjengelige for ansatte eller leietagere.

Det er der Tor Helge Lunde Sørensen kommer inn. Salgsdirektøren i Martela Norge forteller om møbler som ville vært science fiction for bare noen få år siden.

– Vi har applikasjoner som gjør at når du sjekker inn på egen arbeidsplass, tilpasser den seg brukerens personlige innstillinger. Alt fra ergonomi til sikkerhet på PC-en, sier han, og trekker linjene tilbake til gamle dagers personlige kontor. Det som bare hadde én bruker og var tilpasset ham eller henne. Nå som flere og flere arbeidsplasser har flere ansatte enn kontorplasser, kan teknologien gjøre at hver enkelt beholder de vanlige innstillingene sine likevel.

– Selskapene er usikre på hvor store sosiale soner de skal ha, hvor store møterommene skal være og hvor mange arbeidsplasser de trenger når de har for eksempel 100 ansatte og ikke alle er der samtidig. Da tar vi i bruk teknologi for å finne ut av det, sier Tor Helge Lunde Sørensen.

Bygget er smartest

Digitale arbeidsplasser, bygg som er smartere enn brukeren, digital innmelding av behov for tjenester, digitalisering av renholdsteknologi og roboter blir andre temaer for FM-konferansen.
Norges bygg- og eiendomsforening (NBEF) arrangerer konferansen i i Bjørvika Konferansesenter i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse