loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VIKTIG PRIS: Kronprinsen delte ut Kronprins Haakons forskningspris for astma og allergi under Inneklimadagen 2016 forrige uke. Her sammen med divisjonsdirektør folkehelse i Helsedirektoratet Linda Granlund og en av prisvinnerne, overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Delte ut NAAFs første forskningspris

Synnøve Prytz Berset / 2016-11-02 07:30:46

Kronprins Haakon delte ut Norges Astma- og Allergiforbunds første forskningspris under Inneklimadagen 2016.

Prisen er opprettet av Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) forskningsfond, som har som formål å fremme forskning innen astma- og allergi sektoren.

Kronprins Haakons forskningspris for astma og allergi deles ut til forskning som har utvist særlig innsats innenfor fagfeltet. To av årets kandidater utmerket seg spesielt: Overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet, som har bidratt med medisinsk innemiljøkunnskap til sentrale fagmiljøer og myndigheter, og forsker Håvard O. Skjerven som blant annet har forsket på akutt bronkeolitt og konsekvenser av antibiotikabruk.

– Det ble en vanskelig avgjørelse, vi satt igjen med to verdige kandidater og valgte begge som vinnere av et diplom og 50 000 kroner hver, sa leder for Norges Forskningsfond for Astma og Allergi, Anne Aamli.

Setter helsen i fokus

Generalsekretæren i NAAF takket kronprinsen for at han ville dele ut, og sette navnet sitt på, prisen.

– Det er en stimulans for alle i NAAF og den viktige forskningen som foregår på dette området. Dette er en pris som setter helsen i fokus, sa hun, før hun berømmet de to prisvinnerne.

– NAAF er veldig stolte av dere, og glad for at det er nettopp dere som er mottakere av denne første prisen. Og for at dere har viet store deler av deres forskningspraksis til astma og allergi.

Inneklimadagen 2016

Inneklimadagen 2016 er et samarbeid mellom Astma- og Allergiforbundet (NAAF), Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB), Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK), Utdanningsdirektoratet, Arbeidstilsynet, Nasjonalt Folkehelseinstitutt(FHI) og Helsedirektoratet.

– Inneklimadagen har vokst seg til å bli et kjempesamarbeid som skal sikre bedre inneklima i Norge. De siste årene har vi hatt et spesielt fokus på skoler og barnehager, sa fagdirektør i miljø og helse, Arne Marius Fosse ved Helse- og omsorgsdepartementet.

Flere av innleggene denne dagen omhandlet at innemiljøet i barnehager og skoler fremdeles er langt fra tilfredsstillende.

– Ikke bra nok

Seniorrådgiver Johan Sverre Rivertz hos Fylkesmannen i Hordaland tok for seg de mange reglene som er laget for å sikre barnas rett til et godt inneklima i norske barnehager og skoler.

Ikke minst i opplæringsloven § 9a-1 slås det fast at: «Alle grunnskoler og videregående skoler skal ha et fysisk og psykososialt miljø som har tilfredsstillende utslag på helsen, trivselen og læringen til elevene.

– Man skulle tro jo flere lover, jo bedre vern. Men dette er ikke tilfelle når det gjelder inneklima. Dette er et av de største lovbruddene som foregår i Norge daglig, sa Rivertz og ramser opp realiteten i mange norske skolebygg: Fuktskader, dårlig temperatur, linoleum som sprekker opp og dårlige lysforhold.

– Det handler om barna. Hvorfor er det akkurat de som får det verste inneklimaet. Det er det ingen grunn til, de er mer sårbare og trenger bedre vern, sa Rivertz, som syntes dagens håndheving ikke er god nok.

Klageretten er lite kjent

Mer enn 230 000 elever oppholder seg i skoler uten godkjent inneklima. Tallet for barnehager er 25 000 barn. Det er også mørketall knyttet til skoler med godkjenning som ikke lenger tilfredsstiller kravene, påpekte Rivertz.

Han har ikke et entydig svar på hvorfor barna ikke får oppfylt sin rett til godt inneklima.

– Det hjelper lite å ha en rett på papiret om det ikke virker i livet, sier Rivertz som tror kunnskap om kravene, vilje og evne til å følge dem og effektiv håndheving er faktorer som kan endre på dagens situasjon.

– Når det gjelder fysisk skolemiljø er det veldig få klager. Klageretten er dessverre dårlig kjent.

Feil drift, manglende vedlikehold og tilsyn er viktige årsaker til dårlig inneklima, tror Rivertz. Men å kun skylde på dårlig kommuneøkonomi blir feil.

– Det har også med mangel på kunnskap, holdninger og bevissthet å gjøre. Det er fremdeles en lang vei å gå, fastslo Rivertz avslutningsvis.

Ett svar til “Delte ut NAAFs første forskningspris”

  1. Leif Amdahl sier:

    Stor gratulasjon til Jan Vilhelm Bakke for forskningspriser og stor takk for hans snart 50-årige kamp til beste for et bedre innemiljø og – luftkvalitet.
    H/Leif Amdahl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee