loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SKIFTET BEITE: Thomas Haneborg gikk fra oljebransjen til Norconsult. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Byttet ut olje med bygg

Synnøve Prytz Berset / 2016-06-27 12:38:14

Thomas Haneborg forlot oljebransjen til fordel for byggebransjen.

27-åringen er av mange ingeniører som har valgt å forlate en usikker oljebransje til fordel for lysere fremtidsutsikter.
Haneborg har en bachelor som byggingeniør og master i industriell økonomi.

– Oljebransjen har et sterkt drag med gode lønninger og en spennende arbeidshverdag, sier Haneborg, som tenkte at dette var en bra start på jobbkarrieren.

Men så la de ned trainee-programmet han var en del av, og han innså at han måtte skifte bransje. Og med en utdanningsbakgrunn som er like mye rettet mot byggebransjen, en bransje i vekst, ble valget lett.

– Det er veldig mange som søker seg fra oljebransjen til byggebransjen nå. Det er ikke rare omskoleringen, med min studiebakgrunn kan du gå inn i de fleste ingeniørjobber, sier han.

Sterk vekst i søkere

Denne utviklingen bekreftes av rådgiver for marked og kommunikasjon i Norconsult, Marthe Haugen Stranden. De mottar langt flere søknader fra arbeidstakere innen oljebransjen enn de har gjort tidligere.
– Selv om vi skal være forsiktige med å uttale oss på vegne av byggebransjen som helhet, er vårt inntrykk at dette også gjelder ellers i bransjen, sier Haugen Stranden.

Norconsult er en populær arbeidsplass blant teknologi- og ingeniørstudenter, uavhengig av nedgangstider i oljebransjen.

Bransjeflytting

Petter Erstad er overingeniør i Drammen kommune og leder for NITOs fagråd for bygg og anlegg. I jobben deltar han mye i prosessen rundt ansettelser av ingeniører, og han ser at det er betraktelig flere søkere fra oljebransjen nå i forhold til tidligere.

– Vi får veldig mange flere søkere per jobb enn for 1–2 år siden. Og omkring 70–80 prosent kommer fra oljebransjen, sier Erstad.

Kjempeglad for jobben

Etter en intensiv søknadsperiode fikk Thomas napp hos det mest attraktive arbeidsgiveren for ingeniører og rådgivere.

– Jeg ble kjempeglad for å få denne jobben, det var helt konge, skuldrene sank ti hakk, sier Haneborg som nå har tittelen sivilingeniør i prosjektadministrasjonen i Norconsult.

I tillegg til en rekke internkurs ble han de første ukene i Norconsult sendt på kurs i prosjekteringsledelse i Trondheim.

– Det er mye som må læres, de første 2–3 månedene er det en bratt læringskurve før du får begynne med den jobben du skal gjøre. Men jeg er heldig. Han som sitter på nabokontoret er mentoren min, så det har bare vært å tusle inn til ham og stille mange dumme og sikkert noen gode spørsmål, sier han og smiler.

Mer folkelig bransje

Før han kom til Norconsult var Haneborg ansatt i et toårig traineeprogram hos verdens største Subsea-leverandør, FMC Technologies. Traineestillingene legges nå ned i hopetal som følge av synkende oljepriser.
Både FMC og Norconsult er store firmaer, men Haneborg merker stor forskjell fra å jobbe for et stort amerikansk konsern og til en norsk bedrift med mye flatere struktur.

– I FMC Technologies satt ledergruppen i Housten, imens her går sjefen i gangene. Det er mye mer folkelig, understreker han.

Får bruke erfaringen

Det å komme fra en annen bransje, og kanskje se ting fra en litt annen vinkel, tror Haneborg kan være en fordel.

– Det kommer for eksempel stadig mer krav til dokumentasjon, også i byggebransjen, og ofte ser jeg ting som burde blitt implementert her som man ikke har tenkt på, sier Haneborg.

Noe av det som trekker ingeniørstudenter mot byggebransjen nå er det grønne skiftet, med omstillinger og innovasjon for å ta bransjen i en miljøvennlig retning.

Ifølge Marthe Haugen Stranden i Norconsult erfarer de at dagens studenter er opptatt av bærekraft og miljø i langt større grad enn for kun 5–10 år siden.

LES MER: Dette er et utdrag av en større reportasje som du kan lese i sin helhet i siste nummer av fagbladet Norsk VVS

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee