loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
God styring sørger for at det ikke sløses energi på lys, varme og ventilasjon når det ikke er noen tilstede. (Foto: Lavenergiprogrammet)

Bør ses under ett

/ 2016-05-30 09:44:58

Det er en fordel om elektro, varme og ventilasjonsfagene samarbeider om man skal få til en optimal løsning ved rehabilitering av bygg.

– Ventilasjon, lys og varme kommer ofte fra forskjellige leverandører, og leverer ofte mye av det samme utstyret. Da kan det fort bli et uhensiktsmessig prosjekt, dersom de forskjellige partene ikke snakker ordentlig sammen, sier installatør Sveinung Vorland i Bergen Elektro Automasjon (BEA) på Lavenergiprogrammet sine nettsider.

Han har spesialisert seg på blant annet rehabilitering av eldre boliger til en bedre energistandard og har sett at prosjektene kan bli så kompliserte at kundene ikke vet hvem de skal ringe.

Viktig å samle trådene

Dette støttes av salgs- og markedssjef Steinar Alvestad hos leverandørbedriften Stork, som blant annet leverer KNX-utstyr.

– Det er svært viktig at byggmesteren, arkitekten, konsulenten eller hvem det er som har hovedansvaret samler alle disse trådene helt fra starten og ser behovene til lys, varme og ventilasjon under ett. Vi har dessverre sett eksempler på bygg som har fungert langt ifra optimalt med hensyn til belysning, oppvarming, kjøling og ventilasjon, sier Alvestad til Lavenergiprogrammets nyhetsbrev.

For eksempel om man skal oppgradere huset til dagens standard (TEK 10) eller bedre, må man være bevisst på at oppvarmingsbehovet endrer seg drastisk.

– Man kan fort havne i situasjonen der man kan spare litt energi, men man ikke får økonomisk gevinst. Vannbåren gulvvarme kan for eksempel være bortkastet i en del tilfeller, sier han.

Enklest er best

Ifølge Alvestad bør man også unngå «smarte løsninger» som kan senke investeringskostnaden på utstyr, men som blir dyrere i installasjon og drift.

– Slike «smarte løsninger» kan være termostater som skal styre for eksempel brytere via en egen signalkabel. Alt utstyr bør koples direkte på bussen og kommunisere via hovedsystemet. Det enkleste er alltid rimeligst og mest driftssikkert for kunden i lengden, selv om utstyret kan koste noe mer.

Ett svar til “Bør ses under ett”

  1. Robert sier:

    Historisk har det vært mer vanlig å kombinere VVS og ELEKTRO i samme entreprenør i Sverige, tror jeg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonsee