loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
IMMUNFORSVARER: Administrerende direktør Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Marie K Kolbu)

Gjennomstrømming mot legionella

Georg Mathisen / 2018-03-16 11:56:43

Sørg for at vannet strømmer fritt i stedet for å fylle opp med kjemi, råder Armaturjonsson-sjef Kjell Bernt Kalland. Han advarer mot legionella på sykehus og i omsorgsboliger.

Kalland er bekymret for dem som allerede har et svekket immunforsvar.

– Det er mest kritisk i sykehus og omsorgsboliger, sier han.

Null biofilm

Legionella kommer inn i ethvert drikkevannsnett. Jobben er å hindre at bakteriene formerer seg nok til at de blir smittefarlige.

– Punkt én for oss er å forebygge sånn at det ikke danner seg biofilm i vannrørene inne i et bygg. Det er i biofilmen amøbene gror, og da kommer bakteriene. Hvis det danner seg biofilm og riktige groforhold, formerer de seg så fort at det blir smittefare ved innånding, forklarer administrerende direktør Kjell Bernt Kalland.

Null kjemi

Han snakker varmt for å forebygge i stedet for å pøse på med kjemiske midler.

– I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi eller noe som helst annet i vannet. Det er altfor lite fokus på å forebygge mot groing av biofilm. Hvis anlegget bygges opp riktig, unngår vi biofilmen, sier han.

Det handler om å sørge for full gjennomstrømming og sirkulasjon. Hvis det ikke blir turbulens og vannet ikke blir stående stille i lommer, får heller ikke legionellabakteriene noe sted å formere seg.

MULIG Å LØSE: – I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi, mener Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Shutterstock.com)MULIG Å LØSE: – I et korrekt oppbygd anlegg skal man i prinsippet ikke trenge å ha kjemi, mener Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson. (Foto: Shutterstock.com)

Null stillestående vann

– Enhver rørlegger og enhver prosjektleder kan sørge for det. Det er ikke noe vanskelig å passe på at sånne ting ivaretas i nye bygg, ifølge Kalland.

Samtidig peker han på at hvis det er en del av for eksempel et hotell eller en omsorgsbolig som står tom over lang tid, så må rørene kunne kobles av slik at det ikke blir stående vann i dem over tid.

Han er forsiktig med å si hvor det svikter, men mener forebyggingen må starte allerede hos byggherren og arkitekten.

Selv reklamerer han for egne rør, kuplinger og ventiler som kan settes inn uten at det blir dødlommer, nettopp for å minimere risikoen for at biofilmen skal begynne å gro.

Folkehelseinstituttet står bak en egen veiledning om å forebygge legionellasmitte.

– Men de er veldig forsiktige med å befale noe, og det de anbefaler, følges ikke alltid, mener Kjell Bernt Kalland.

Ett svar til “Gjennomstrømming mot legionella”

  1. Fredrik Jordhøy sier:

    I denne artikkelen er det mange fine ord og utrykk, men som ofte før ser man at mikrobiologi blir sett på i en «svart-hvitt» sammenheng. For det første er teori og praksis to forskjellige ting, og for det andre er det sjelden at kun én faktor gjør at man blir kvitt legionella. Tilgang på næring, oksygen, tilstedeværelse av andre bakterier, og ikke minst temperatur er andre faktorer som er viktige i denne sammenhengen. Man kan legge opp systemer uten blindledninger og stillestående vann, men med en gang man har en vask, en dusj etc. som ikke er i bruk, har man fortsatt en blindsone hvor biofilm kan dannes og Legionella fort kan vokse opp. Det er heller ikke mye vann som skal til før biofilm dannes, og det å «koble av rør» i perioder gir ingen garanti for at ikke biofilm dannes, hvis man ikke kan garantere at røret er tørt umiddelbart. En annen ting som blir nevnt i artikkelen er at det må bli «store nok mengder» til at Legionella kan bli smittefarlig. Pr. i dag har man ingen fasit på hvor stort antall bakterier som må til før de potensielt kan føre til sykdom, og folk i utsattgruppene kan lettere bli smittet uten at antallet bakterier nødvendigvis er høyt. Legionella på sykehus, sykehjem etc. er en kjent problemstilling og man ser at flere og flere steder tar grep. Når det er sagt er det et veldig godt poeng å opprettholde bevegelse på vannet, unngå blindsoner og ikke bare kjøre på med kjemi i alle anlegg. Men dette må i så fall vurderes på bakgrunn av en risikovurdering, som forøvrig er et krav i Forskrift for miljørettet helsevern.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse